top of page

Återbrukstävling // Upcycle Challenge - Trash to TreasureVi har stängt anmälan. Har du missat att anmäla dig? Kontakta tävlingsledare Linda Stafsing direkt på linda.stafsing@sbhub.se eller 072-356 80 00.


Sustainable Business Hub, Sysav Utveckling och VA SYD bjuder in till en tävling för att visa på möjligheterna att återbruka mer material från återvinningscentraler.

En studie gjord av IVL Svenska Miljöinstitutet, visar att ungefär en fjärdedel av avfallet bedöms kunna vara funktionellt användbart. Potentialen för att öka återanvändningen från återvinningscentralerna finns alltså men vi behöver hjälp för att kunna visa på potentialen. Därför bjuder vi in studerande som har kreativiteten och kunskapen kring materialhantverk och design som, under en vecka, får möjlighet att skapa något unikt från återvinningscentralerna.

Vem kan delta?

- Tävlingen är öppen för studeranden på eftergymnasiala utbildningar som Komvux, folkhögskola, universitet eller motsvarande som har fyllt 18 år.

- Tävlingen vänder sig till dig som är intresserad av design och hantverk.

- Tävlingen genomförs i lag om 2-3 deltagare/lag. Man kan anmäla sig som lag eller hitta medtävlare under introduktionsträffen.

Vilken är uppgiften?

Uppgiften är att skapa något nytt från återbrukade material. Produkten ska fylla en funktion och kan bli allt från ett halsband till en möbel och allt där emellan. Rena konstverk godtas inte.

Och utmaningen?

Utmaningen är att kunna skapa något med kommersiella möjligheter, något som känns attraktivt och kan gå att sälja.

För att skapa sin produkt får lagen endast använda material från återvinningscentralerna. Mindre delkomponenter såsom spikar, muttrar och liknande samt försköningsprodukter såsom färg, tyg och tråd får dock köpas.

När pågår tävlingen?

Anmälan görs senast 21 juni. Bekräftelse på ditt deltagande får du senast 28 juni. 

Tävlingen börjar med en introduktionsdag 23 augusti och avslutas med final 2 september på STUDIO, Nordenskiöldsgatan 24 i Malmö. När tävlingen är avslutad kommer alla tävlingsbidrag att ställas ut, också det på STUDIO.

Vad kan man vinna?

1:a pris är en resa till Hamburg inkl besök på IF World Designcenter.

Vilka sitter i juryn? Juryn består av representanter från: - IKEA - Godsinlösen Nordic AB - Återskapa - LÖVET

- VA SYD

bottom of page