top of page

Ekolution hoppas på projekt för en utökad satsning på byggprodukter av hampaI början av sommaren fick Ekolution beskedet att de vunnit tävlingen Cleantech Innovation Challenge. Förra veckan fick de blommor och diplom vid Sustainable Business Hubs styrelsemöte. Priset i tävlingen var att få en ansökan till Horisont 2020 skriven. Nu börjar arbetet med att formulera den. Målet är att få tag i kapital för att investera i en fabrik för tillverkning av byggmaterial med industrihampa som huvudsakligt material.

I maj presenterade Remi Lorén, Henrik Jacobsson och Naib Woldemariam Ekolutions produkter för projektgruppen för Hoppet, tänkt att bli den första fossilfria förskolan. Diskussionerna har fortsatt och det är en av flera diskussioner Ekolution har med bygg-, fastighets- och entreprenadbolag. Intresset för deras bio-baserade hampafiberisolering och prefabricerade panelsystem av hampakalk för byggnader och hus ökar i takt med att nödvändigheten av fossilfria och cirkulära byggmaterial erkänns av fler och fler. Ekolution står i början av sin kommersialisering och har börjat sälja till både privatpersoner och företag.

- Det är en väldigt intressant period för oss där vi är beredda att skala upp. Vi har fått produkterna verifierade och känner en stark efterfrågan på marknaden, säger Remi Lorén, VD för Ekolution.

Om ansökan till Horisont 2020 går igenom vill Remi bygga ut den befintliga produktionsanläggningen i Skåne för hampaprodukter. Förutom de redan utvecklade produkterna hampafiberisolering och panelsystemet av hampakalk finns tankar kring att ta fram flera klimatsmarta byggprodukter av biomaterial till exempel akustiska undertakslösningar.  

Den som är intresserad av att se hur ett hus byggt med Ekolutions produkter ser ut kan ta sig till Brunnshög i Lund. Där finns ett visningshus i form av ett Attefallshus om 25 kvm. Det går också bra att kontakta Ekolution via deras hemsida www.ekolution.se.

Pitchningen för Hoppet var en aktivitet i projektet Northern Connections.

Comments


bottom of page