top of page
Sök

Färdplan visar vägen för energiomställning i Östersjöområdet

  • jessicarosen7
  • 24 mars
  • 2 min läsning

Genom projektet Energy Equilibrium har Sustainable Business Hub varit delaktiga i att utveckla ett nytt digitalt verktyg för lokal energimodellering. Nu presenteras en färdplan för hur kommuner och regioner i Östersjöområdet kan ställa om till hållbar energiproduktion och -lagring.


Energy Equilibrium Platform är ett fritt tillgängligt online-verktyg för energimodellering som ska hjälpa kommuner, regionala myndigheter och energiaktörer i Östersjöområdet att planera för en hållbar energi-infrastruktur. Verktyget har testats av pilotkommuer under våren 2024 och den färdiga versionen släpptes i höstas. Med den nya färdplanen vill man bland annat visa på nyttan för kommunala och regionala aktörer. 


 Energy Equilibrium Platform ger konkreta underlag för systemanalys och dialog om hur vi bygger ett mer hållbart och resilient samhälle, säger Per-Johan Wik, projektledare på Sustainable Business Hub och huvudförfattare till färdplanen. 


Han berättar vidare att verktyget är byggt för att kunna modellera olika scenarier som illustrerar hur en högre andel förnybara energikällor och utökad kapacitet för lagring kan komma att ingå i energisystemet. Verktyget kan även ge indikation om förväntade investeringskostnader för respektive scenario, som en utgångspunkt för vidare diskussion.  


Bättre beslutsunderlag med kompletterande analyser

Modellering av energisystem underlättar energiplaneringen, men arbetet påverkas också av yttre faktorer såsom geografiskt läge, ekonomisk verksamhet och externa intressegruppers behov. För att ge beslutsfattare bättre vägledning rekommenderar Energy Equilibrium-färdplanen att verktygets energiscenarier kompletteras med analyser inom utvalda nyckelområden. 


Grundliga analyser av både systemkomponenter och intressenter ger en avsevärt större förmåga att välja relevanta åtgärder för att uppnå en hållbar energiförsörjning. Beslutsfattare får ett bredare beslutsunderlag och en större förståelse för förutsättningarna lokalt, säger Per-Johan Wik.  


Brist på data ofta ett hinder 

Färdplanen lyfter blicken ytterligare genom att identifiera nationell policy som skulle ge incitament för implementering av förnybara energikällor och energilagring på lokal nivå. Investeringar och långsiktiga politiska ambitioner ges som två exempel, men också en förbättrad tillgång till data. 


Vi saknar ofta relevanta data för lokal energimodellering. Policy som möjliggör tillgång till lokal eller regional energi- och byggnadsdata skulle öka kvaliteten på energiplaneringen, menar Per-Johan Wik.  


Verktyget redo – fokus på spridning

Energy Equilibrium har gått in i sitt sista projektår. Nu ligger fokus på att kommunicera projektresultaten och stötta de kommuner, regioner och energiaktörer som vill börja använda verktyget. Närmast anordnar Sustainable Business Hub ett webbinarium om potential och modellering av hållbar energi. Här kommer företag att presentera sina innovativa energilösningar och den svenska projektpartnern i Energy Equilibrium, Tomelilla kommun, demonstrerar hur man modellerar energiscenarion för en hel kommun.


Klicka här för att ladda ner färdplanen:



Energy Equilibrium syftar till att stötta kommuner och energileverantörer i arbetet med att använda förnybara energikällor i Östersjöområdet. Projektet medfinansieras av Interreg Baltic Sea Region.



 
 

Senaste inlägg

Visa alla

Adress
Sustainable Business Hub
Nordenskiöldsgatan 24

211 19 Malmö

Silvermärkning av kluster

Följ oss på sociala medier

  • Linkedin - svarta cirkeln
  • YouTube - svarta cirkeln
  • Twitter - svarta cirkeln

Sustainable Business Hub finansieras delvis av:

region_skane_liten.png

© 2024 SUSTAINABLE BUSINESS HUB ALL RIGHTS RESERVED 

bottom of page