Framtidens byggmaterial är baserade på biomassa. Det var kontentan av föredrag och diskussioner på det kombinerade webbinarium och workshop, som arrangerades i veckan.
Biomassor i fokus under dagen var tång, ålgräs och biokol. Tång och ålgräs har en lång tradition som byggmaterial, inte minst på Læsø i Danmark där många hus fortfarande pryds av ”lurviga mössor”. Ålgräs som byggmaterial lever alltså vidare och utvecklas idag bland annat till akustikplattor – på Læsø naturligtvis.
Forskning på LTH bidrar till mer kunskap om hur biomaterial mer än väl kan försvara sin plats även i nya husbyggen. En mycket intressant upptäckt är hur biomaterialen presterar bättre än vad man kunde förvänta från mätningar av endast värmeledningsförmågan (l).
Biokol har under senare år uppmärksammats som jordförbättringsmedel och kolsänka. Man börjar nu vända blickarna mot fler tillämpningsområden. En tanke är att man ska kunna förbättra egenskaperna hos betong, samtidigt som man minskar betongens klimatavtryck. Här finns många spännande experiment att göra, inte minst på grund av att biokolets egenskaper kan varieras beroende på processparametrar och vilket substrat som väljs.
Under workshopen kom en flora av idéer om framtida möjligheter för dessa biobaserade byggmaterial och vi hoppas att vi i projektet kan ta tillvara en del av dessa. Vi är alltid öppna för nya uppslag och även om vi inte kan hantera allt själva så hoppas vi att likasinnade skulle vara intresserade av att delta i ett nätverk där vi kan dela kunskap, idéer och arbete.
Webbinariet och workshoppen arrangerades som en del i projektet Greater Bio. Greater Bio finansieras delvis av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.