top of page

House of Hemp om fördelarna med hampakalk för isolering

Att bygga med hampa är än så länge ganska ovanligt i Sverige. Men den som väljer hampa kan räkna hem flera fördelar: en koldioxidsänka, ett hälsosamt inomhusklimat, ett brandsäkert material och ett material som kan återvinnas. Vår medlem, House of Hemp, har sedan 2017 jobbat med hampakalk som isoleringsmaterial.


Även om hampakalk inte är den traditionella byggarens val av isoleringsmaterial så finns det de som vill gå före och satsa hållbart. Göteborgs kommun är en sådan föregångare. Kommunens förskola Hoppet byggdes så långt det var möjligt med fossilfria material och metoder. House of Hemp levererade hampakalksisolering till bygget. Peter Holmdahl, CEO för House of Hemp, ger fyra skäl till varför man bör använda hampakalk:


- Hampan växer otroligt snabbt. På tre månader kan den växa sig fyra meter hög. Från det att du stoppar ett frö i jorden dröjer det inte ens ett år förrän du kan ha en färdig produkt, förklarar Peter Holmdahl, CEO för House of Hemp, och nämner ytterligare tre skäl till varför det är en god idé att välja hampakalk som isoleringsmaterial.


- Du får ett hälsosamt inomhusklimat eftersom det varken finns plast eller lösningsmedel i väggen. Det är bara hampakalk och vatten vilket gör att du dessutom får en naturlig fuktvandring genom väggen.


- För det tredje är det ett biobaserat material som inte brinner. 2020 gjordes brandtester och materialet klarade utan problem fyra timmars brandtest.


- Slutligen går det att återvinna materialet. Det kan till och med strös ut på en åker och bryts då ner.


Stort renoveringsprojekt med hampakalk i Frankrike I Frankrike är marknaden för hampa betydligt mer mogen, menar Peter Holmdahl. Där pågår ett stort renoveringsprojekt i staden Lille. 23 000 gamla arbetarbostäder ska tilläggsisoleras med hampakalk. Bostäderna byggdes på 1920-talet och är UNESCO-skyddade.


- Det är inte på någon hobbynivå, det börjar bli på industriell skala.


Vill skapa lokal helhetslösning Peter Holmdahl upplever ett ökat intresse för hampakalk också i Sverige, även om han kunde önska sig att byggbranschen vore lite mer öppen för nya material och att det fanns fler kommuner med samma ambitioner som Göteborgs stad. Hans målbild är att få till en lokal helhetslösning där hampa odlas lokal, bereds lokalt och där paneler tillverkas lokalt.


- I Frankrike finns detta på plats utanför Paris. Att få till en extremt lokal och ekologisk lösning här vore fantastiskt.


Intresserad av att veta mer? Gå till https://houseofhemp.se.

Comments


bottom of page