top of page

LEVA Husfabrik gör hus av trä, trä och ännu mera trä

För elva år sedan startade möbelsnickaren, inredningsarkitekten och arkitekten, Helena Bloom, LEVA Husfabrik, baserat på Gotland. Att husen skulle vara hållbara och miljövänliga var utgångspunkten när Helena började rita trähus i stram ladugårdsstil. Så är det fortfarande.


Trähus bara av trä – inga konstiga material

Till skillnad från andra trähus består LEVA Husfabriks trähus bara av trä. Den självbärande stommen tillverkas av korslaminerat trä (KL-trä), där insidan på huset har den vackra granpanelen som KL-träskivan består av – innerväggar, tak och även golv om man vill. Isoleringen består av träull och den färdigmålade fasaden behandlas med pigmenterad tjärolja.


- Det finns ingen plast eller några konstiga material överhuvudtaget. Vi använder bara trä vilket gör att våra hus ger ett litet klimatavtryck. Det finns några få andra företag som jobbar med korslaminerat trä i stommen men ingen som levererar hela materialpaketet i trä, berättar Mia Rydén, säljare på LEVA Husfabrik.


Kräver lite energi för att värmas upp

KL-trästommen ger en tung konstruktion som ackumulerar värme och kyla. Det krävs därför inte så mycket energi för att värma upp huset. Mia förklarar att konstruktionen är diffussionsöppen, som ett gammalt timmerhus, vilket ger ett sunt inomhusklimat.


Mycket litet behov av underhåll

För den som är orolig för att behöva lägga ner mycket tid på underhåll, ger Mia lugnande besked:


- Du behöver i princip inte göra någonting. Du får en fasad som är färdigbehandlad. Vi rekommenderar att man behandlar fasaden med tjärolja ytterligare en gång när den är monterad. Ge den en strykning till inom två år så håller det i 20-25 år. Dessutom blir det ingen påväxt av svampar och alger, de gillar inte tjärolja.


Två sätt att köpa hus från LEVA Husfabrik

Ett hus från LEVA Husfabrik består antingen av ett materialpaket inkluderat bygglovshandlingar, projektering och allt material till huset. Sedan får man kontraktera en entreprenör som monterar huset och gör alla invändiga installationer av el, vatten och avlopp etc. Prislappen för ett sådant hus från LEVA Husfabrik Arkitektur hamnar i det övre segmentet av huspriser.


Ett annat alternativ är att bara beställa stommen och bygga huset själv – man kan då utforma huset precis som man vill ha det och låta kreativiteten flöda. Här kan man också spara en massa pengar genom att göra mycket av arbetet själv, vilket säkert tilltalar husbyggare i den yngre generationen. LEVA Husfabrik har tagit fram fem olika storlekar på stompaket som går från Attefallshus på 30 kvm upp til 120 kvm – alla med en prislapp under 1 miljon kronor.


Mer information om LEVA Husfabrik och deras trähus hittar du här https://www.levahusfabrik.se

Comments


bottom of page