Genom att integrera Klimatstegen i Planima har OsbyBostäder fått ett strategiskt verktyg som ger dem helt nya möjligheter att arbeta framåtriktat med sitt fastighetsbestånd. Verktyget gör det enkelt att snabbt få en överblick över investeringar, underhåll och framsteg i klimatarbetet. Med hög precision kan de identifiera vilka åtgärder som är mest prioriterade och vad dessa kommer att kosta. De har även utvecklat en prioriteringslista som stödjer beslut kring underhåll och investeringar, vilket ytterligare förbättrar deras långsiktiga planering.
Allt började när OsbyBostäders projektchef frågade Niklas Bengtsson om det fanns en möjlighet att integrera Klimatstegen i underhållssystemet Planima. I Planima arbetar man med underhållsplaner och tillhörande åtgärder, medan Klimatstegen erbjuder en liknande struktur med fokus på klimatanpassning. Skillnaden är att Klimatstegen tar ett bredare grepp genom att fokusera på klimatfrågeställningar i fastighetsförvaltningen, samtidigt som det följer EU taxonomi för hållbara investeringar. Detta underlättar för fastighetsägare att kvalificera sig för gröna lån, vilket i sin tur kan minska lånekostnaderna och främja hållbara investeringar. Genom att integrera dessa system kan Osbybostäder nu arbeta mer effektivt med både underhåll och klimatanpassning i sina fastigheter.
Vilka fördelar kan ni se med digitaliseringen av klimatstegen?
- Systemet tillåter dig att hantera många byggnader samtidigt, och samordningsfunktionen gör det möjligt att göra makroanalyser över hela fastighetsportföljen. Med hjälp av Klimatstegen kan du också se vilka fastigheter som är långt framme i klimatarbetet och vilka som endast är påbörjade. Det innebär att du snabbt kan identifiera var insatser behövs, säger Niklas Bengtsson.
- Genom att integrera Klimatstegen med enskilda underhållsåtgärder kan du vid projektplanering tydligt se vilka underhållsinsatser som är kopplade till klimatåtgärder, vilket underlättar prioritering och effektivisering av arbetet samt ger en indikation på om åtgärderna kvalificerar in sig för gröna lån.
För den som vill arbeta strategiskt med underhållsarbete har Niklas några tydliga råd:
Börja med att ta fram underhållsplaner för samtliga fastigheter.
Nästa steg är att implementera ett system som kan hantera och organisera dessa planer.
Därefter behöver du skapa en tydlig prioriteringsordning för att veta vad som är högprioriterat och vad som kan vänta.
Slutligen handlar det om att fördela resurserna på ett effektivt sätt för att säkerställa att rätt insatser görs vid rätt tidpunkt.
Vad är nästa steg i projektet?
- Det är att samköra data från två olika system, Vitec och Planima, med hjälp av AI. Det kommer att ge en samlad och heltäckande bild över både inre och yttre underhåll i fastighetsbeståndet. Genom att använda AI kan vi effektivt analysera datan för att identifiera i vilka fastigheter ett stambyte skulle ge störst effekt, vilket ytterligare förbättrar prioriteringen och optimeringen av framtida underhållsåtgärder.
OsbyBostäder är partner i projektet Grön omställning i flerbostadshus. I projektet arbetar vi med Klimatstegen. Mer information om Klimatstegen hittar du här>>
Projektet finansieras delvis av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.
Comentários