top of page

Lyckas på nya marknader: Lärdomar från SMEBeyonds webbinarieserie

  • jessicarosen7
  • 21 maj
  • 4 min läsning

Under våren har SMEBeyond levererat en serie landspecifika webbinarier för att stötta små och medelstora företag i deras etableringsprocess på nya internationella marknader. Fokus har legat på praktisk information och konkreta erfarenheter från företag som redan gör affärer på marknader i Nederländerna, Spanien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kanada och södra Östersjöregionen.


Varje webbinarium har erbjudit skräddarsydda råd om regulatoriska förhållanden, byråkratiska hinder, kulturella nyanser och affärskommunikation från lokala experter. Företag fick strategisk vägledning om hur man bygger upp partnerskap, hittar relevanta intressenter och får tillgång till offentlig-privata finansieringssystem. Dessutom behandlade sessionerna tillgängliga ”mjuklandningstjänster” som expat center, innovationskluster och nationella stödorganisationer. Deltagarna gick därifrån inte bara med värdefull marknadskunskap utan också tillgång till utvalda nätverk, verktyg och ramverk utformade för att stödja långsiktig internationell expansion. I denna artikel sammanfattar vi lärdomarna för respektive marknad.


Nederländerna

Här poängterades att lokala partners värdesätter tydlighet, förberedelse och relevans. Företagskulturen är anmärkningsvärt direkt och resultatinriktad. Framgångsrika partnerskap bygger mer på trovärdighet än på formell hierarki. Matchmaking genom innovationsplattformar och kluster lyftes fram som en av de mest effektiva inträdesstrategierna.


"Vi finns här för företag som behöver hjälp. Det kan vara på olika sätt - företag kan hyra kontorslokaler, men de kan också bara gå in på vårt kontor för att få affärsstöd."

Rixt Sinnema - Water Alliance


Spanien

I Spanien är förtroende och personliga relationer nyckeln till framgång. Åhörarna uppmuntrades att planera för långsammare beslutsprocesser och att arbeta med lokala partners för att navigera genom byråkrati och kulturella nyanser. Rekommendationen var att börja med små pilotinitiativ och gradvis bygga lokal närvaro snarare än att försöka komma in på marknaden genom att delta i stora mässor.


Frankrike 

För etablering i Frankrike påpekas vikten av språk och struktur. Att tala franska och förstå formella hierarkier kan förbättra integrationen. Frankrike erbjuder ett stort ekosystem av kluster och stödprogram, men att hitta rätt kräver tid och uthållighet. Innovation välkomnas och den rekommenderade metoden är att bygga partnerskap genom gemensam utveckling och samarbete med lokala institutioner.


"De specialiserade klustren och organisationerna över hela landet är verkligen en enorm fördel att gå med i, eftersom du kommer att prata med människor som är specialiserade på ditt ämne och som finns här för att hjälpa och vägleda dig."

Arthur Dervillez – Loretta


Storbritannien

I varje större stad i Storbritannien (ex. Manchester, Birmingham, Liverpool och Newcastle) finns det investment agency-organisationer som kostnadsfritt och konfidentiellt erbjuder hjälp och stöd till företag som vill etablera sig där. De fungerar som single point of contact, har personal med erfarenhet av företagande och har ett stort kontaktnät.  Ett första steg som rekommenderas är att göra ett fysiskt besök för att på plats se mer, få ovärderlig information och träffa aktörer i företagets ekosystem.

 

USA & Kanada

Både USA och Kanada är stora marknader rika på möjligheter med distinkta kulturella, juridiska och affärsmässiga miljöer. I USA är marknadsinträdet beroende av att förstå det regulatoriska landskapet, lokalisera kommunikationen och utforma regionspecifika strategier. Affärsinteraktioner är vanligtvis snabba, avtalsenliga och drivna av tydliga värden och data.


Kanada erbjuder en mer europeiskt anpassad affärskultur men det varierar avsevärt mellan provinserna. Framgångsfaktorer är att identifiera rätt partners, engagera sig strategiskt och investera tid i relationsbyggande. För båda länderna är det avgörande att "tänka globalt, agera lokalt", kombinerat med tidig validering och tydlig differentiering.

 

Södra Östersjöregionen

Södra Östersjöregionen, som bland annat omfattar Litauen, Polen, Danmark och Sverige var fokus för det sista webbinariet. Gratis stöd finns tillgängligt i alla länder - från en månads kontorsplats i Sverige till startup-vägledning i Litauen.


För Polen utmanades den föråldrade uppfattningen om "billig arbetskraft". Det moderna Polen erbjuder lojalitet, noggrannhet och hög service.


Litauen, ofta underskattat på grund av sin storlek, är i själva verket en vital och tekniskt kunnig marknad som är ivrig att attrahera grön och digital innovation.


I Danmark inbjuder den öppna affärsmiljön till internationellt engagemang, men många företag försöker fortfarande hantera marknadsinträdet på egen hand trots att stöd finns lättillgängligt. Genomgående betonade talarna värdet av kluster, universitet och offentliga organisationer som finns för att hjälpa små och medelstora företag att få in en fot på marknaden.


"Ett misstag vi ser alltför ofta är att företag försöker göra allt själva, när det finns så mycket stöd lättillgängligt."

Allan Lyhne - Danish Export Association


Företagare behöver inte navigera sin internationalisering på egen hand 

I alla marknadspresentationer fanns det ett gemensamt budskap som stack ut: Små och medelstora företag i Europa behöver inte navigera sina satsningar på internationalisering på egen hand. Varje webbinarium lyfte fram lokala aktörers (från handels- och innovationsorgan till klusterorganisationer och forskningsinstitutioners) beredskap att stötta företag som vill etablera sig i deras land.


Missuppfattningar är fortfarande ett hinder, men webbinarierna bidrog till att undanröja dessa genom att visa att stöd inte bara finns tillgängligt, det är ofta gratis och uppmuntras aktivt.


Se eller se om SMEBeyonds serie med landspecifika webbinarier

Missade du ett seminarium eller vill du höra om en specifik marknad igen? Klicka på länkarna för att komma till inspelningarna:


USA 


SMEBeyond-projektet

SMEBeyond är ett gränsöverskridande och strategiskt initiativ vars huvudmål är att ge små och medelstora företag inom de tematiska områdena förnybar energi, hållbar stadsutveckling, vatten- och avfallshantering, livsmedelsförpackningar, plasmateknik och sjöfart i södra Östersjöregionen de verktyg, insikter och stöd som krävs för framgångsrika internationella satsningar. Genom riktad matchmaking, strategiutveckling och lokal expertvägledning stöder projektet små och medelstora företag från första kontakt till full marknadsnärvaro.


Projektet löper under tre år och genomförs i samarbete mellan Clean (Danmark), BalticNet PlasmaTec (Tyskland), Natureef Association (Polen), Klapeida Science and Technology Park (Litauen), OpenTech och Sustainable Business Hub (Sverige).


Projektet delfinansieras av Interreg South Baltic med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Läs mer om Interreg här.



 
 

Adress
Sustainable Business Hub
Nordenskiöldsgatan 24

211 19 Malmö

Silvermärkning av kluster

Följ oss på sociala medier

  • Linkedin - svarta cirkeln
  • YouTube - svarta cirkeln
  • Twitter - svarta cirkeln

Vi stöttar

Nattvandrarnas logotyp

Sustainable Business Hub finansieras delvis av:

region_skane_liten.png

© 2024 SUSTAINABLE BUSINESS HUB ALL RIGHTS RESERVED 

bottom of page