top of page

One Reality gör komplex information enkel genom digital visualisering

One Reality är ett företag i Sustainable Business Hubs medlemsskara som inte är ett traditionellt miljöteknikföretag. De jobbar med hållbar stadsutveckling men får snarare räknas till IT-området. Vi kontaktade VD, Mats Eliasson, för att få klart för oss vad de egentligen gör.


Hej Mats! Hur skulle du beskriva vad One Reality gör så att även en IT-blind som jag förstår?

Vi jobbar med digital visualisering vilket innebär att vi bygger upp virtuella miljöer och skapar interaktiva virtuella upplevelser. Det gör det möjligt att förstå komplex information på ett enklare sätt. Om du läser en text kan du få lika många tolkningar som läsare av texten. När alla ser samma sak får du en helt annan förståelse.


Ta till exempel en igenproppad gata i New York. Vi kan visualisera den. Sedan tar vi bort bilarna och sätter alla bilister i bussar, då blir det plötsligt väldigt luftigt på gatan. Det får stor effekt när du kan uppleva det visuellt.


Vem skulle du säga har störst nytta av era produkter och tjänster?

Den som snabbt, kostnadseffektivt och engagerat behöver informera, förklara och utbilda sin mottagargrupp. Vi jobbar med både företag och kommuner, bland annat Lunds kommun som har en modell över Brunnshög som uppdateras i takt med att byggherrar ritar sina hus. Modellen används både för interna möten och externt.


En stor fördel med tekniken är att många kan träffas i en virtuell miljö samtidigt. Det spelar ingen roll var man befinner sig. Om man i ett projekt kan reducera fysiska möten med 50 procent förstår alla att det kan innebära stora besparingar.


Kan du ge något konkret exempel på hur man kan använda produkten?

Javisst, ta till exempel kvartsdamm. Det är ett stort problem inom byggbranschen. Arbetsmiljöverket, facket, arbetsmiljösamordnare och byggföretag har länge försökt informera om farorna med kvartsdamm som är lika farligt som asbest.


Genom en interaktiv kvartsdammsutbildning som antingen kan upplevas i VR eller på en vanlig laptop eller surfplatta, får kursdeltagaren full insikt i farorna genom att bland annat följa med hela vägen ner i lungorna. Det tar inte mer än 45 minuter! Utbildningen rullas nu ut både i Sverige och internationellt. Behovet är enormt.


Har ni något spännande projekt på gång framöver?

Ja, då vill jag lyfta två områden. Först och främst energi och elektrifiering. Vi håller på att bygga upp en delvärld av samhället, en plattform, med fokus på energi och elektrifiering. På plattformen kan olika företag och aktörer visa och förklara sina produkter och system. Flera medlemmar i Sustainable Business Hub som jobbar inom energiområdet skulle ha nytta av det.


Det andra området är Augmented Reality, AR. Tekniken för AR finns i stort sett i alla smartphones. Visst, det finns särskilda AR-glasögon och AR-visir men du klarar dig utmärkt med en smartphone. Och fördelen är ju att alla har en smartphone med sig.


Comments


bottom of page