top of page

Så minskar du kostnaderna för att samla in vägkantsgräs

Kan man göra något bättre av klippt vägkantsgräs än att skicka det till kompostering eller förbränning? Det undersöker Malmö stad, SLU och Roskilde universitet i projektet Power Bio. Att samla upp gräset ökar den biologiska mångfalden och ger en nettominskning av utsläppen av växthusgaser men hur ska det gå till för att det ska kosta så lite som möjligt?


Daniel Nilsson på SLU berättade på ett seminarium inom Power Bio om slutsatserna de dragit i ett projekt där de samlade in vägkantsgräs från Trafikverkets ytor och skickade till biogasproduktion:

·       Se till att det finns tillräckligt med biomassa

·       Se till att det finns tillräcklig lastvolym

·       Ett mellanlager behövs ofta

·       Se till att det blir tillräckligt få avbrott orsakade av t ex brevlådor och lyktstolpar


Andreas Dyreborg Martin från Roskilde universitet som också undersökt kostnader för att ta hand om vägkantsgräs har dragit samma slutsats som SLU; man måste ha stora skördemängder annars är det inte lönt. Det kostar mycket att samla in vägkantsgräset jämfört med att bara låta det ligga så att få upp hastigheten på då gräset slås är därför viktigt.



Kristin Köllner från Malmö stad berättade att de vill öka andelen ängar i urban miljö för att öka den biologiska mångfalden. I dag skickar man det klippta till Sysav för kompostering eller för förbränning, om materialet innehåller invasiva arter. I projektet undersöker de möjligheten att producera biogas av klippet och har just skickat iväg en batch till ST1s anläggning i Bjuv. Detta är en av de praktiska tester som utförs i PowerBioprojektet. För att optimera produktionen vill ST1 ha så nyklippt och kort material som möjligt vilket kan stå i konflikt med den biologiska mångfalden då det klippta gärna ska ligga ett antal dagar för att fröerna ska släppa.


Torleif Bramryd lyfte förslaget att efterkompostera rötresten från biogasproduktionen för att bryta ner fröerna från invasiva arter. Han konstaterade också att gräs från fotbollsplaner och golfbanor är utmärkt material till biogasproduktion.


Dagen hölls förtjänstfullt ihop av Sabine Täuber på Biogas Syd/Energikontor Syd.


Seminariet hölls inom ramen för projektet Power Bio som delvis finansieras av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.


Logotyper Power Bio och Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak

Commentaires


bottom of page