top of page

Samarbete med markägare ovärderligt för fler våtmarker

Kristianstad kommun är Sveriges lägst belägna kommun, med den lägsta punkten 2,32 m under havsytan. Här ligger också biosfärsområdet Kristianstads Vattenrike. Sedan många år tillbaka har de använt naturbaserade lösningar för att minska översvämningar i kommunen. Strandängarna längs Helge å har en viktig funktion i att sluka vatten och fungerar som en flödesutjämnare.

Strandängar vid Helge å i Vattenriket. Håkan Rosqvist, Daniel Graf, Mattis Vindelman och Carina Wettemark på båttur i området.
Strandängar vid Helge å i Vattenriket. Håkan Rosqvist, Daniel Graf, Mattis Vindelman och Carina Wettemark.

På ett studiebesök i Vattenriket med projektet ARCADIA berättade biosfärssamordnare Carina Wettemark att det helt enkelt får ta lite tid när man jobbar med markägare. De sitter på viktig information när åtgärder ska planeras. Till exempel vet de hur vattnet rör sig vid olika vattenstånd, vilket är ovärderlig information när man väljer plats för en åtgärd. En övervägande majoritet är mycket positiva till kommunens arbete, och det är viktigt att bevara förtroendet. Det händer att markägare i Vattenriket själva föreslår åtgärder som i fallet med Fjällmossen, södra Sveriges största mosse. På initiativ från markägarens dotter startades ett återvätningsprojekt där grävda diken i mossen pluggades igen. När torvjorden blev vattenmättad gav det mindre koldioxidutsläpp, positiva effekter för den biologiska mångfalden och en dämpning av vattenflöden.


I Sverige finns pengar att söka för att anlägga våtmarker, däremot finns inga pengar för att ersätta privata markägare som kan upplåta sin mark för åtgärder. I Danmark kan däremot markägaren få betalt eller byta mark, och där satsas mångdubbelt mer på våtmarker än i Sverige. Slutsatsen under studiebesöket var att om kommuner vill skapa fler våtmarker som minskar skador när vattendrag svämmar över, behöver markägare och beslutsfattare vara med på tåget.

 

Sustainable Business Hub är regional koordinator för projektet ARCADIA, där Helsingborgs stad, Lunds kommun, Malmö stad, Region Skåne och SLU arbetar för att utveckla naturbaserade lösningar för klimatanpassning i Skåne. Ett av arbetssätten består i att utveckla markägarrelationer för att möjliggöra vattenåtgärder i landskapet.


Projektet finansieras delvis av Horizon Europe.


Logotyp för Arcadia och Europeiska Unionen

留言


留言功能已關閉。
bottom of page