top of page

Sanering och rengöring med återvinning av vatten och värme

Ekowasher är ett företag som utvecklar och säljer en cirkulär högtryckstvätt som rengör och sanerar ytor, både utomhus och inomhus. Ekowasher har många fördelar jämfört med en traditionell högtryckstvätt. Den både återanvänder och renar vattnet ifrån föroreningar och lösningsmedel som används vid sanering.

Ricardo Marquina, CEO på Ekowasher


Redan 2014 fanns idén om en sluten högtryckstvätt. Då var inriktningen båtbottentvätt där giftig båtbottenfärg använts. Den delen finns kvar, men i dag är fokus på sanering och städning. Den typiska kunden är en professionell sanerare, en kommun eller en fastighetsägare medan ett typiskt verksamhetsområde idag är klottersanering.


- Fördelen med vår lösning är att vi använder vattnet många gånger om, förlusten av vatten är inte mer än ungefär 2 procent. Konkurrenterna spolar ut vattnet på marken vilket innebär att föroreningar går ner i jorden och dagvattnet, vi fångar upp föroreningarna i våra filter. Vi återanvänder också värmen vilket blir en minskad energikostnad med upp till 75 procent, förklarar Ricardo Marquina, CEO för Ekowasher.


För några veckor sedan blev Ekowasher kontaktade av ett företag som behövde hjälp med att tvätta det brandhärjade jaktslottet Kockenhus i Höganäs kommun. Fastigheten hade redan fått tillräckligt med vatten efter släckningsarbetet så en lösning med traditionell högtryckstvätt var problematisk. Ekowasher lånade ut en av sina maskiner.


- Det kom fram att det fungerade utmärkt. Arbetsmiljömässigt var det en stor fördel. Normalt sett måste man ha full skyddsutrustning när man jobbar med högtryckstvätt, det behöver man inte med vår teknik.


Ricardo Marquina ser ljust på framtiden. Norden är primärmarknad för Ekowasher men det trillar in förfrågningar ifrån hela världen. Bland annat har företag ifrån Italien och Grekland nyligen hört av sig. De behöver en tvättlösning för yachter och fritidsbåtar för att tvätta bort smuts och salt från alla ytor ovanför vattenlinjen. Eftersom bristen på sötvatten är alarmerande hög erbjuder inte hamnarna sötvatten för detta. Också stora städföretag från Tyskland är intresserade av lösningen för sanering såväl för utomhusbruk som för inomhusbruk då vattenbristen nu uppmärksammas i hela världen.Mer information om Ekowasher och deras produkter hittar du här https://www.ekowasher.com

Commenti


bottom of page