top of page

Upphandla en utvecklingspartner eller testa i liten skala för innovation

På ett seminarium arrangerat av Sustainable Business Hub och Forsknings- och innovationsrådets arbetsgrupp Smarta Hållbara städer presenterades två olika sätt för offentliga organisationer att upphandla innovation. Carolin Maule från Compare beskrev deras process Demand Acceleration medan Marit Finch-Westin pratade om Ignite Swedens metodik som går ut på att testa i liten skala.

 

Upphandling av utvecklingspartner i tre steg

Carolin Maule inledde med att berätta att Demand Acceleration innebär att man upphandlar en utvecklingspartner för en lösning som är hållbar, inte en produkt eller lösning. Karlstad kommun t ex ville hitta en digital lösning för personer med kognitiva utmaningar. Inför upphandlingen träffade de flera företag för att se om det fanns ett intresse, vilket många var. På en ganska vag beskrivning fick de 12 anbud.

 

Upphandlingen sker i tre steg: konceptfasen, prototypfasen och utvecklingsfasen. För alla steg anges hur många leverantörer som max kan väljas ut och vilken budget de får dela på. Karlstad kommun valde t ex maxantalen för de olika stegen till 5 leverantörer, 3 leverantörer och slutligen 1 leverantör. Inför konceptfasen bjöds företagen in till en dialog.

 

Tester i liten skala

Ignite Swedens metodik går istället ut på att testa i liten skala. De har bland annat arbetat med Uppsalahem och gjort flera piloter. Eftersom de testar i liten skala vågar Uppsalahem testa och acceptera att det kan bli fel. Det kommer inte att kosta dem en förmögenhet. Går det bra har de fått ett bra underlag för ett införande på bred front. Marit Finch Westin hade flera exempel på piloter Uppsalahem gjort: boendeapp, fordonspool, smarta brandvarnare, vattenspar i tvättstugor och paketleverans.


Mikaela Hellberg, Martina Oxling, Viktoria Granström och Caroline Wiberg-Kristofersson

Effektbrist i Kristianstad ledde till samverkan med näringslivet

I centrala Kristianstad blev det akut effektbrist 2022/2023. Krisen var så akut att man var en hårsmån från att bli avkopplade från det regionala elnätet, minns Mikaela Hellberg på C4 Energi. Beskedet från E.ON var att de inte kunde leverera mer el förrän om tio år.

 

- Vi insåg att vi inte kunde lösa detta själva, sade Mikaela och förklarade att problemet var att ingen ville samarbeta med dem. Flera företag var intresserade av att bygga och drifta anläggningar själva men var negativa till samverkan. Polar Capacity var de enda som ville göra det tillsammans med C4 Energi.

 

- Nu har vi installerat batterier. Vi startar drift av dem i mars 2025, avslutade Mikaela.

 

bottom of page