top of page
Sök

Marknadsdialoger alltid tillåtna i upphandlingsförfarande

  • SBHub
  • 6 sep. 2024
  • 2 min läsning

Andelen upphandlingar som ställer ”gröna” krav ökar i Danmark. Knappt 40 procent av alla upphandlingar är ”gröna”. Det konstaterade Lena Brogaard, lektor på Roskilde universitet på ett webbinarium om offentlig upphandling under onsdagen. Malin Håkansson på Sigeman & Co gav sin bild av när och hur marknadsdialoger kan användas vid offentlig upphandling.


Roskilde universitet samlar varje vecka in publicerade upphandlingar i Danmark sedan 2021. Med stöd av modern IT-teknologi går de igenom dem och letar efter specifika ord för att kunna hitta upphandlingar med ”gröna” krav. Dessa upphandlingar delas in i två kategorier, de med minimikrav och de med ”awardkriterier”. Även om huvuddelen av upphandlingarna tillhör kategorin med minimikrav, 31 procent, menade Lena att det är bättre att använda sig av ”awardkriterier” i upphandlingar, det ger större effekt. Utbildning i hur man gör är därför viktigt för att öka andelen gröna upphandlingar.


Malin Håkansson konstaterade inledningsvis att det alltid är tillåtet med marknadsdialoger i ett upphandlingsförfarande. Bara man håller dem innan upphandlingen publiceras. Det är ett sätt att förbereda upphandlingen och informera leverantörer om den upphandlande enhetens planer och krav. Du kan alltid hämta in råd men inte på ett sätt så att det kan snedvrida konkurrensen. Det är viktigt att leverantörerna får liknande frågor, samma information och samma tid till förfogande. Tyvärr tenderar marknadsdialoger i Sverige att bli ganska formella på grund av rädslan att snedvridna konkurrensen. Det gör det mindre intressant att delta i dessa för företagen, resonerade Malin.


I projektet har flera digitala utbildningar för företag respektive offentliga organisationer hållits. Du kan titta på dem HÄR>>


Webbinariet hölls inom ramen för projektet Brokering cross-border innovation through clusters (BRINC). Projektet finansieras delvis av Europeiska unionens program Competetiveness of SMEs (COSME).


Logotyper BRINC och COSME-programmet


 
 

Senaste inlägg

Visa alla

Adress
Sustainable Business Hub
Nordenskiöldsgatan 24

211 19 Malmö

Silvermärkning av kluster

Följ oss på sociala medier

  • Linkedin - svarta cirkeln
  • YouTube - svarta cirkeln
  • Twitter - svarta cirkeln

Sustainable Business Hub finansieras delvis av:

region_skane_liten.png

© 2024 SUSTAINABLE BUSINESS HUB ALL RIGHTS RESERVED 

bottom of page