top of page

NODA fick prestigeuppdrag i New York med hjälp av EU Techbridge

I New York pågår en storsatsning för att göra höghus och skyskrapor koldioxidneutrala. New York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA) har avsatt 6,8 miljarder dollar som ska gå till klimatsmarta lösningar för att göra New York State koldioxidneutralt. Till det räknar man att privata aktörer kommer att bidra med flera gånger mer pengar. Sustainable Business Hubs medlem, NODA Intelligent Systems, är ett av företagen som ingår i ett konsortium som har valts ut för ett projekt som ska bygga om ett 17 våningar högt hus i Hudson Square på Manhattan.

Vägen till uppdraget har skett genom två parallella processer. Konsultföretaget URBS letade företag som kunde leverera den teknik som fattades för att de skulle kunna presentera en helhetslösning. Efter en gallringsprocess valdes NODA ut. Förra året utvecklades konsortiet och underlaget skickades in under hösten.


Samtidigt var NODA involverade i projektet EU Techbridge, som leds av Sustainable Business Hub, ett projekt med målet att matcha små och medelstora europeiska företag med potentiella affärspartners i USA och Kanada. Genom Techbridge har NODA deltagit på möten med NYSERDA och kunnat prata med dem som faktiskt beställer.


- Techbridge har fungerat som en samlingsplats för information. Det har varit en fördel för oss att vara med, det gjorde att vi redan var kända för NYSERDA när de fick underlaget. Mötena med dem har också gjort att vi förstått mer av problemställningen, säger Christian Johansson, VD på NODA.


NODA kommer att leverera digitala lösningar för analys och styr i projektet. De jobbar med termiska AI och deras system kommer att koordinera användandet av värme och kyla i byggnaden. Till skillnad från traditionella styrsystem är NODAs AI-baserade lösning självlärande och proaktiv. Systemet lär sig själv över tid baserat på tillgängliga mätdata och blir bättre allt eftersom vilket gör att systemet kan anpassa sig till fastighetens behov framåt i tiden.


Den totala investeringen för detta projekt ligger på 35 miljoner dollar varav 5 miljoner kommer från NYSERDA medan resten är privata medel. Den totala satsningen för att göra hela delstaten koldioxidneutral uppgår till 6,8 miljarder dollar.


- För oss är det en stor affär men i det stora hela är vår del bara en liten del, förklarar Christian.Projektet EU Techbridge finansieras delvis av Europeiska unionens program Competetiveness of SMEs (COSME).Opmerkingen


bottom of page