top of page

Skräpet från Århus å minskade med 70 procent

  • SBHub
  • för 2 dagar sedan
  • 1 min läsning

På tre år minskade makroskräpet från Århus å till havet med 70 procent. I en vetenskaplig artikel i Marine Pollution Bulletin lyfts EU:s politik, lokala förebyggande åtgärder och ökad medvetenhet hos medborgarna som bidragande faktorer till minskningen. 


Bom som går tvärsöver Århus å och samlar upp skräp.

Bommen SeaProtectorOne i Århus å som samlar upp makroskräp innan det når havet.


Detta är den första studien i Danmark och Östersjöregionen som använder kontinuerlig, daglig (24 timmar) övervakning av flytande makroskräp vid gränssnittet mellan flod och hav. Under två enskilda år (2021/22) och (2024/25) samlades över 80 000 skräpföremål in.

 

Några av de viktigaste resultaten i artikeln:

  • 63 035 skräpföremål samlades in under det första året och 18 725 under det andra året.

  • Plast dominerade (~60 procent), följt av papper/kartong (~23 procent) och metall (~10 procent).

  • Engångsplast och material relaterat till takeaway-mat var de vanligaste föremålen.

  • De flesta skräpen samlades in på helgerna, särskilt på sommaren och hösten, vilket speglar en stark koppling till sociala och fritidsaktiviteter.

  • Mellan de två övervakningsperioderna minskade det totala skräpet med över 70 procent.


Artikeln Two years of daily monitoring of floating macro-litter at the River–Sea interface: Aarhus River, Denmark av Mirco Haseler (Leibniz-Institut für Ostseeforschung Warnemünde) och Geraldo Mihut (Plast Center Danmark) har tagits fram inom projektet Circular Ocean-bond Plastic (COP).


Projektet finansieras delvis av Interreg South Baltic.


ree

 
 

Adress
Sustainable Business Hub
Nordenskiöldsgatan 24

211 19 Malmö

Silvermärkning av kluster

Följ oss på sociala medier

  • Linkedin - svarta cirkeln
  • YouTube - svarta cirkeln
  • Twitter - svarta cirkeln

Vi stöttar

Nattvandrarnas logotyp

Sustainable Business Hub finansieras delvis av:

region_skane_liten.png

© 2024 SUSTAINABLE BUSINESS HUB ALL RIGHTS RESERVED 

bottom of page