top of page

Webinar om ny biokolsanläggning och marknaden för biokol publicerad

På ett webbinarium inom projektet Greater Bio, 3 december, fick deltagarna en presentation av den produktionsanläggning för biokol som kommer att invigas i Helsingborg 2022. Dessutom gavs en överblick av biokolmarknadens utveckling i Sverige och Danmark.


Ludvig Landen, miljö- och hållbarhetschef på Nordvästra Skånes Renhållning, berättade på webbinariet om Helsingborgs planer på att producera biokol av trädgårdsavfall. I början på december togs det första spadtaget för anläggningen som ska stå klar att visas upp under H22 City Expo, i juni.


Biokolsanläggningen kommer att hantera ca 7 000 ton trädgårdsavfall om året, vilket omvandlas till 1 500 ton biokol med potential att binda drygt 3 000 ton koldioxid. Dessutom kommer 700 hus att förses med fjärrvärme.


Victor Norberg på 2050 Consulting gav deltagarna en överblick av marknaden för biokol i Danmark och Sverige. Victor upplyste deltagarna om att i Sverige i dag används biokol i första hand för jordförbättring vid plantering av stadsträd. Men han lyfte också möjligheterna att använda biokolet inom jordbruket, för att stabilisera förorenade jordar och för att ersätta fossilt aktivt kol i filter.I projektet Greater Bio undersöker vi vilka biomassor som kan användas för att producera energi och nya material och som ger lönsamhet. Detta webbinarium är en del av caset om biokol. I caset ingår NSR, 2050 Consulting och Roskilde Universitet tillsammans med projektledningspartnerna Sustainable Business Bub och Gate21.


Läs mer om Greater Bios arbete med biokol och andra case här https://www.gate21.dk/greater-bio/


Webbinariet arrangerades av Nordic Biochar Network och Greater Bio. Greater Bio är delvis finansierat av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.Commentaires


bottom of page