top of page

Fastighetsbolag och energiaktörer samlades för framtidens energilösningar

Energibolag, fastighetsbolag, energiteknikleverantörer och IT-specialister samlades förra veckan för en marknadsdialog och ett studiebesök om energidelning. Marknadsdialogens syfte var att utforska hur aktörerna kan arbeta tillsammans för att möjliggöra lösningar för flexibel energianvändning, men också för att inspireras av Örebrobostäder och Jonas Tannerstads olika pilotprojekt inom smarta energilösningar.

Gruppen från Grön omställning i flerbostadshus står uppställda framför en gul byggnad.
Aktörer som medverkade: AB Kristianstadsbyggen, Ecoguard, E.on, Gate 21, Kiona, Kraftringen, Köpenhamns kommun, Sustainable Business Hub, Svedalahem, Sveriges Allmännytta, SÖE Konsult och Örebrobostäder.

Fastighetslösningar ger besparingar i samhället

På tjugo år har Örebrobostäder gjort en resa från traditionell drift av fastigheter till uppskalningsbara och smarta energilösningar som steg för steg implementeras i hela fastighetsbeståndet – en ”industrialiseringsprocess” hus för hus, beskrev Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Örebrobostäder. Fastighetsbranschen är central för att möjliggöra en effektivare användning av energi i samhället, vilket kan minska trycket på Sveriges transmissionsnät som annars kommer kräva enorma samhällsinvesteringar, påpekade Christian Gillheim, energi- och teknikchef på Svedalahem.


Jonas Tannerstad visar lösningar för elbilsladdare och solenergi.
Jonas Tannerstad visade lösningar som implementeras i Örebro, från lagring med elbilsladdare och solenergi till en datainfrastruktur som är specialdesignad för smarta och uppskalningsbara energilösningar.

Att gå från fastighetsutveckling till stadsutveckling

Viljan hos fastighetsbolag är stor att implementera energidelning och öppna data men det finns utmaningar: begränsande lagstiftning och ekonomier, avsaknad av riktlinjer, och en brist på förståelse för de tekniska och ekonomiska möjligheterna. Örebrobostäder har ändå börjat resan mot energidelning i staden genom att implementera flexibelt delad energi mellan flera fastighetsägare i det nya stadsområdet Tamarinden. På många sätt är detta en förebild för hur fastighetssektorn och energianvändningen behöver utvecklas, menade Carl Ståhle, digitaliseringsexpert från branschorganisationen Sveriges Allmännytta. 


Gemensamma utmaningar och behov

Aktörer från energi- och fastighetssektorn avslutade besöket med en marknadsdialog om hur nyckelaktörer kan arbeta med energidelning. Jonas Tannerstad på Örebrobostäder påpekade fördelarna med att inte binda sig vid en leverantör, utan istället äga sin egen lösning och sin egen data. Fler och fler leverantörer har börjat öppna upp sin teknik så att fastighetsägaren kan arbeta med sin fastighetsdata. Här handlar det också om att ställa rätt krav på leverantörerna och ta in rätt kompetens, påpekade Ecoguard och Kiona.


David Edsbäcker på Kraftringen visar en modell över  hur de arbetar med energiflexibilitet och nya prismodeller.
David Edsbäcker presenterade hur Kraftringen arbetar med energiflexiblitet och nya prismodeller mellan energibolag och fastighetsbolag inom projektet e-Flex.

Fastighetsbolagen efterfrågade tydligare lagar som möjliggör virtuella nät och energigemenskaper i fastighetssektorn. Samtidigt beskrev Kraftringen och E.ON att man behöver grundligare analyser för hur sådana förändringar kan påverka den storskaliga stabiliteten i det svenska energisystemet. För att få en ordentlig omvandling i samhället så behöver energibolagen vara med och ta fram prismodeller som främjar den som vill optimera energianvändningen, men det behövs också mer forskning och studier på nationell nivå.


En nyckelfråga är behovet av kompetens för att bygga upp lager av energidataflöden på ett robust sätt. Här identifierades ett behov av standarder och riktlinjer för hur stabila energidatasystem ska utformas eller beställas av leverantörer. Viktigt är att alla aktörer ska våga testa lösningar och börja prata och förstå varandra.


Studiebesöket arrangerades inom projektet Grön omställning i flerbostadshus av fastighetsbolaget AB Svedalahem.



Logotyp Grön omställning i flerbostadshus samt Interreg Öresund Kattegat Skagerrak

bottom of page